Information kring januaris månadsbild 2017

Denna månadsbild kommer från Hemgårdens fotografiska samlingar och är tagen mot kyrkan. Någon som kan säga varifrån kortet är taget och kanske sätta namn på byggnaderna som syns.

Från Marianne Öhrman kommer ett mail:

Vi (Lotta och jag) tittar på månadens kort och ser att husgruppen framför kyrkan är vårt hus med tillhörande ladugård, kornhässja och det som numera är Öhmans hus, vilket ingick i  vår farmors fars hemman.
Troligtvis är kortet taget från Gaffelberget. Anders Dahlgrens hus till höger och bakom vårt hus ser man prästgården. Huset i nederkant borde vara det som kallas ” nere på fälla”.
Bergs hus uppe på backen och nedanför det som var Emil Nilssons affär en gång (revs när Leif Olofsson byggde sitt hus), men av fotots ålder tror vi att det kan vara andra än Bergs och Nilssons som
bodde i dessa hus när kortet togs.

Ta detta med en nypa salt, dock vet vi med säkerhet att det är vårt hus med tillhörande byggnader som ses framför kyrkan.

 

Är det någon som har något att berätta om bilden hör av er till ake@runnman.se eller 070-282 00 02

En kommentar

  1. Margareta Dahlgren

    Tillägg till Mariannes uppgifter. Det stämmer att fotot är taget från Gaffelberget, och huset närmast kameran är Johan Erikssons, ”på Fälla”. Hus och lagård numera borta. Bostadshuset ersatt av ett mindre men i liknande stil.
    Med ledning av Dahlgrens hus daterar jag fotot till omkr. 1933: Bostadshuset förlängdes och fick övervåning 1909.
    Lagården fick höskulle 1932, diverse andra uthus revs eller förflyttades, bl.a. flyttades matboden till Brodala 1935 och blev där övernattningsstuga, brann ned 1946 och ersatt på ny plats av nuvarande.

Skriv en kommentar