Örträskdräkten

posted in: Historia | 0

 

0423drakt

På bilden är det Grethel Jansson och Lilian Lycksell som visar upp dräkten vid hembygdsdagen 2008.
Undertecknad är presentatör och bär själv Västerbottensdräkten.
Foto: Åke Runnman

 

ÖRTRÄSK SOCKENDRÄKT

Initiativet att skapa en sockendräkt togs av en grupp inom Centerns kvinnoförening 1962. Man såg framför sig att Örträsk kommun inte skulle finnas kvar i framtiden och ville skapa något som skulle vara genuint för Örträsk socken.

Signe Dahlgren, då 69 år, och systrarna Ebba Königsson och Nina Gustavsson tog kontakt med länets dräktråd och hemslöjdsföreningen.

I det första förslaget ville man satsa på lite djärvare färger med bland annat röd väst, men dräktkonsulenten tyckte inte det var färgtypiskt för våra trakter.

Det vita förklädet är tänkt att bäras vid högtidligare tillfällen. Det randade förklädet kom till senare utan hjälp av konsulenten. Man färgsatte och vävde. Fjorton kvinnor satte upp vävar till sin egen dräkt. Det bör alltså existera lika många dräkter i dag, om nu alla sytt upp sina. För att tillskapa fler behövs folk som kan väva och intresse.

Beskrivning:

Kjol:           ylle, grön med två nyanser grönt blått och gult i. veckad mot linning runt om. Kjortelficka. Två våder om 90 cm.

Blus:           vitt lärft. Nedvikt krage. Uppvikt manschett. Dold knäppning. Broderi i grå kedjestygn i form av blad på axeloket.

Livstycke:    halvylle, grön bomullsvarp med gult-brungult ylleinslag. Ofodrad. Liten skört. Knäpps med hyska och hake.

Förkläde:     vitt linne, Gles tuskaft med breda ränder i kypert. Rynkad mot linning i samma material.

Mössa:        svart ylle. Rosett i nacken. Broderi i plattsöm med pärlor. Blommor i två bruna nyanser, gult och vitt. Stycke samma som till     västerbottensdräkten

Vardagsförklädets färger tar mycket fint upp färgerna i dräkten och bidrar till helhetsbilden. Väskan har samma broderi som mössan.

Dräkten finns registrerad bland andra sockendräkter från Västerbotten.

 

image002

Foto: Margoth Elfving

 

2011-03-30
Margoth Elfving