Några bilder från Pimpel-DM i Mörtsjön

Foto: Åke Runnman

DM-abborrar drogs upp ur Mörtsjön

Ett 90-tal deltagare kunde räknas in när Sportfiskeklubben i Örträskbygden (SPÖ) för första gången arrangerade DM i pimpelfiske.

Sportfiskeklubbarna från Skellefteå och Norsjö dominerade stort i de olika klasserna.

– Det är andra gången jag är med i DM, berättade 17-årige Robin Walter från Norsjö, som nu vann den äldre herrjuniorklassen.

Mörtsjön, dryga halvmilen nordost om Örträsk, var arenan för pimpel-DM och det trots att det i sammanhang likt detta bara är abborre som räknas.

– Vi hade önskat att abborrarna skulle varit mer alerta och att vi sluppit den bitande vinden, men annars är vi belåtna med arrangemanget, summerade SPÖ:s Rolf Wahlberg, som kunde se betydligt fler deltagare räknas in än vad fallet var vid fjolårets mästerskap.

Familjefest blev det i veteranklasserna för paret Gunilla och Åke Ögren från Skellefteå som tävlade för Norsjö SFK.

Gunilla vann damveteranklassen och fick också mest abborre av dagens samtliga deltagande damer med sina 3689 gram.

– I dag var det riktigt bra fiske i början, sen mattades det av, sa Gunilla som började tävlingsfiska för snart 20 år sedan och redan tidigare vunnit ett tiotal DM-titlar.

– Och ett SM, inflikade maken Åke med viss stolthet.

Åke kunde även vara stolt över sig själv då hans 5744 gram var dagens allra bästa notering sett över alla klasserna.

– Jag fick ungefär tre kilo första timmen med många fina abborrar, sa Åke som trodde att det här var hans tredje DM-titel.

Det var första gången Ögrens fiskade på Mörtsjön.

– Jag ringde till Örträsk och fick ett bra tips var på sjön jag skulle bege mig och det stämde oerhört bra, skrattade Åke, självklart belåten med DM-triumfen.

Seniorklasserna vanns av Henrik Nordin, Skellefteå, respektive Anette Rimmevik, Lycksele.

Bland juniorerna var Norsjögrabben Robin Walter bäst och då var det en härlig revansch från hans tidigare DM-deltagande i pimpel.

– Förra gången gick det käpprätt åt skogen, suckade Robin åt det sura minnet.

Då var det logiskt betydligt mer trevligt denna dag

– Precis som för de flesta fick jag mest i början, men även om det var lugnt i slutet så är jag självklart mycket belåten, sa Robin som tävlingsfiskar en hel del och är en segervan herre modell yngre.