Thore Johansson


1966 sköt Thore Johansson sin första älg – i Vargträsk!

Sen dess har han fällt många fler älgar kring byn där han nu i år firar 30 år som medlem i det västra älgjaktlaget.

– Och numera bor vi ju också mycket i byn, säger Thore som tillsammans med sin Siv tillbringar mycket tid i sitt ”Paradis”.

 

Thore Johansson växte upp i Djäkneböle ett snäpp utanför Umeå i typ sydvästlig riktning.

– Mamma och pappa hade affären i Djäkneböle, där fick jag hjälpa till efter att skolan var slut på lördagarna, minns Thore som dock aldrig själv hade några direkta tankar på att bli handlare.

– Nej, det var aldrig aktuellt.

Förutom att hjälpa till i affären så handlade Thores intressen tidigt om djur och jakt.

– Min farbror Rune Johansson var konservator i byn och där tillbringade jag mycket tid och lärde mig en hel del om fåglar och djur, det var där intresset tog fart och samtidigt jagade ju pappa en hel del. Det hände väl förresten att jag tjuvlånade bössan och själv for ut i skogen, skrattar Thore åt det numera preskriberade minnet.

ZACKO VISADE VÄGEN

Thores far var bekant med Vargträskar´n John Ädelgran.

Och inte bara det, pappa Johansson hade också Zacko, en erkänt skicklig jakthund.

– Varför pappa började jagade med John Ädelgran och de andra Vargträskarna.

Och senare även Thore, något han berättade om i Vargträskbladets augustinummer 2008.

Det handlade då i den skriften om hans första skjutna älg, eller rättare sagt två första, och det på två dagar den där helgen 1966.

– Då blev jag rejält biten av älgjakten, säger Thore som sedan jagade hemma i Djäkneböle där han var barnfödd och uppväxt.

Vargträsk hade dock etsat sig fast på näthinnan, inte enbart för att han där sköt sina första älgar…

– Nej, vildmarken och naturen var ju redan då sån som man tog intryck av, få vägar, inga hyggen, det var ju ännu mer vildmark då än vad det är nu. Det var helt fantastiskt på den tiden.

1980 fick Thore plats i Västra Vargträsk älgjaktlag och då klev han av i Djäkneböle.

– Jaktlaget var mindre i Vargträsk, alla kände alla mycket bättre, det var och är mindre stress, förklarar Thore varför valet Vargträsk före Djäkneböle var tämligen lätt att göra när chansen dök upp.

30 ÅR I SAMMA JAKTLAG

Thore har alltså älgjagat permanent i Vargträsk i 30 år just i år, men som så många andra har han ingen detaljkoll på hur många älgar han skjutit.

– Ett 75-tal kanske eller fler, en gång försökte jag faktiskt räkna efter, men det lyckades jag inte med även om jag minns många av platserna och episoderna kring skjutna älgar.

Första året som ”fast” Vargträskjägare, 1980 alltså, fällde han en 19-taggare.

Sen har det blivit ytterligare tre till med just 19 taggar.

– Sen är det ju inte bara älg som jag jagar i Vargträsk, berättar Thore och vi kommer in på fågeljakten.

– Förra sommaren var det tyvärr lite klent med fågel, det styrs ju mycket av hur det är med tillgången på sork och smågnagare.

Och så kommer vi in på fågeljakt modell dåtid.

– När jag för länge sedan gick Försvarets Gymnasieskola i Uppsala slutade vi till lunch på fredagarna, då åkte jag direkt till Umeå, tog ryggsäcken och åkte vidare till Vargträsk för att jaga fågel med en kompis. På den tiden sov vi i tält och på måndagen var jag tillbaka i Uppsala, säger han åt det minnet.

Under älgjakterna förr i tiden hyrde Thore in sig i Eli Englunds gård och härbärgerade där.

Sedan 2004 har dock Thore och Siv som bekant förvärvat Elsa Perssons hus.

– Där försöker vi vara så mycket som möjligt, berättar Thore som sedan 1980 annars bor i grannbyn till uppväxtens Djäkneböle, det vill säga Yttersjö.

Men det är alltså Vargträsk som gäller…

– I vintras då det var som kallast var vi dock inte uppe där på tre, fyra veckor, det var nog längsta uppehållet, men det var inte heller bra, vattnet hade frusit, suckar Thore.

FISKAR FÖR NÖJETS SKULL

Det blir en hel del jaktsnack, men vi ska ju inte heller glömma fisket.

– Det är ett annat stort intresse, men jag fiskar mest för nöjes skull.

Det kan handlar om fjällfiske, bäckmete kring Vargträsk, fiskafänge med en björn som åskådare vid Vargåhedtjärn och så här på försommaren om gäddfiske tillsammans med vapendragaren Berndt Wahlberg.

– Då kör vi med nät och ryssja, detta för att torka gäddorna till hundarna för vilka det är rena, rama delikatessen.

Vi lämnar Vargträsk och spolar tillbaka bandet till 1960-talet.

Thore var då inne på att jobba i skogen som faktor, gick Skogsbruksskolan i början av 1960-talet, men…

– Senare under 60-talet slog dom ihop skogsområden till större enheter och då blev det sämre med jobb, det friställdes också folk.

Varför Thore sadlade om, han hade redan gjort FN-tjänst i Ghasa, sökte till Försvarsmaktens officersutbildning, gick Krigsskolan Karlberg och Militärhögskolan i Stockholm.

– Sen jobbade jag inom försvaret på I 20 i Umeå tills jag var 55 då jag gick i tjänstepension, berättar Thore och fortsätter:

– Det var som med alla jobb både plus och minus, att få vara ute i naturen var ju en fördel, men övningarna under vintrarna då det var riktigt kallt var ju inga höjdare.

När I 20 lades ner som ett regemente och förvandlades till ett Företagscentrum hade Thore sin tjänst inom Hemvärnet varför han inte berördes direkt.

VÄGEN ENDA NACKDELEN

Förutom de starka intressena jakt och fiske, och då ofta i Vargträsk, så följer Thore med vad som händer ute i världen.

– Jag ser en hel del dokumentärer, gärna också naturprogram och det blir ju lite egen praktik då hus och trädgård ska skötas om, säger Thore som i stillheten, jakten och den vackra naturen hittar de stora fördelarna med Vargträsk.

Någon nackdel då?

– När vägen var urusel här i april månad, då var det inte roligt. Skulle jag vinna en massa miljoner skulle jag satsa några av dessa på en riktig upprustning av vägen, säger Vargträskprofilen Thore Johansson som den periodvis dåliga vägen till trots trivs bäst på mindre platser som Vargträsk och Yttersjö.

– Jag har aldrig bott inne i en stad, inte ens i Umeå, och kommer inte heller att göra det.

 

THORE JOHANSSON, VARGTRÄSKPROFIL

Ålder:        64 år.

Syssla:      Pensionär.

Bor:          Yttersjö och Vargträsk.

Familj:       Hustrun Siv och två barn.

Intressen:  Jakt och fiske. Dokumentärer, hus och trädgård och naturen.

Meny
Örträsk