Referat från Årets Storfiskare i Örträsk

Årets Storfiskare i Örträskbygden 2013

Deltävling 3 av 3 i Örträsk 130413

 

Majvor Söderlund totalvann ”Årets Storfiskare i Örträskbygden”

Hon vann inte någon av de tre deltävlingarna, men när pimpelarrangemanget Årets Storfiskare i Örträskbygden totalsummerades kunde Majvor Söderlund från Västra Örträsk jubla.

– Jag tror knappt att det är sant, jag skakar faktiskt av spänningen, sa Majvor som var rejält överraskad över sin egen triumf.

 

Trippelarrangemanget i Örträskbygden har genomförts under åtta vintrar, men det har näppeligen hänt att någon totalsegrare inte vunnit någon enskild deltävling av de tre som genomförs i byarna Långsele, Vargträsk och Örträsk.

– Men det spelar ingen roll för mig, sa Majvor som tappade en gädda i Vargträsk, drog upp en i Långsele vilket räckte till en tredjeplats där och nu blev det fyra, fem små rackare vilka dock totalt inte vägde mer än 47 gram.

Detta räckte i alla fall till totalsegern och titeln ”Årets Storfiskare” vilken var värd 5.000 kronor plus hederspris.

– Jag hade ingen som helst vision att vara med och slåss om någon totalseger, men det här var självklart fantastiskt skoj och det inte bara för att jag uppskattar att det händer något här i bygden utan givetvis också för att det gick så bra, kommenterade Majvor som bor på andra sidan den stora Örträsksjön där finalen nu avgjordes.

Totalt fick Majvor 870 gram över de tre tävlingarna och med det en marginal på 48 gram ner till tvåan, fjolårets segrarinna Karin Nyström. Totaltrea blev Sune Eriksson från Vinliden.

I sammanhanget ska självklart också nämnas att Majvors make Torleif 2009 totalvann Årets Storfiskare.

Den här finalen var ”fiskfattig” och vanns nu av Joakim Ögren från Umeå på 228 gram, en abborre.

– Jag var chaufför och fokuserade mest på att fotografera, jag är ju ingen fiskare, men plötsligt fick jag napp och så gick det så här, skrattade Joakim som aldrig tidigare varit med i en fisketävling.

Blodad tand…

– Njaa, kanske bättre att sluta nu när jag står på topp, sa Joakim och skrattade igen.

I ungdomsklassen var det inget snack om vem som skulle totalvinna.

Karim Königsson från Knaften har tidigare vintrar vunnit enskilda deltävlingar, men aldrig totalsegern.

Nu vann Karim alla tre deltävlingarna och självklart totalt varför han kunnat räkna in 6.500 kronor över tre pimpellördagar.

– Pengarna ska jag spara till dess jag blir äldre och ska köpa en snöskoter, segerkommenterade Karim.

Barnklassen för de upp till och med åtta år totalvanns av Love Nylund från Umeå, men denna dag var mycket unga Albin Mejtoft bäst.

Arrangörerna av Årets Storfiskare summerade årets tre tävlingar med belåtenhet.

– Vi har haft bra väder, fina isar och noterats för den totalt näst bästa deltagarsiffran sedan starten 2006, sa Rolf Wahlberg, tävlingsledare för Örträsktävlingen.

ÅKE RUNNMAN

Meny
Örträsk