Sevärdheter i trakten


KYRKAN
Kyrkan, byggd 1849, med bl.a. en medeltida mässhake, av granatäpplemönstrad sammet från slutet av 1400-talet, som finns i en egen monter.
Mer information finns här

ÖREÄLVEN
Älven med sina unika meanderslingor, som skapade för båt- eller kanotfärder och fisketurer. Kanotledsbeskrivning

FLOTTNINGSDAMMEN
En numera restaurerad och ”K-märkt” flottningsdamm, den enda i sitt slag i Västerbotten, där man kan se hur flottningen gick till. Rastkoja finns på norra stranden.

STORFORSEN
Med det 30 meter höga Storforsfallet, där det dessutom finns en damm med tillhörande kraftverk byggt år 1948. Under 2007 invigdes den nya dammen med nytt kraftaggregat av Skellefteå kraft. En nybyggd bit av flottningsrännan finns också till beskådande. Här finns också möjlighet till övernattning – kontakta Örträskbygdens Intresse- och Hembygdsförening,Anna Börjesson.

STORSVARTLIDEN
Det 590 meter höga berget, Storsvartliden, med sin fantastiska utsikt över hela Örträskbygden. Dit tar man sig med bil och man kan redan från parkeringen se storslagna vyer.

HEMBYGDSGÅRDEN
Vackert belägen vid sjön Örträsket med hembygdsgård, bagarstuga för tunnbrödsbakning och ”Erik Larsgården”, en gammal byggnad återställd i ursprungligt skick. Här finns även skvaltkvarnen, sommarladugården, slåtterkojan och härbret som förmodligen är den äldsta byggnaden, från 1684, i Västerbottens inland.
Information kring utställningen om ”Träd och trähus – i kulturarv och klimat”

EKOMUSEET i VARGTRÄSK
En utställning från förr i tiden med redskap och verktyg. Ligger på andra sidan sjön. Stanna gärna även upp och ta ett fika i kåtan i Vargträsk, servering sommartid.

Meny
Örträsk