Fredrik Åkesson


Fredrik Åkesson har haft Vargträsk som en stadigt röd tråd genom sitt hittills 34-åriga liv.
– Mormor och tidigare även morfar bor där, familjen har stuga i byn och sen har jag länge jagat i trakten, säger Vargträskprofilen Fredrik Åkesson som nu dessutom är ledamot i Vargträsk Intresseförenings styrelse.

Det var i Lycksele Fredrik såg dagens ljus.

Detta året 1976.

Fredrik växte upp i byn Hedlunda, en mil från Lycksele tätort.

– Det var på alla sätt och vis en mycket bra uppväxt, vi var en kompiskrets på fem, sex killar som umgicks oerhört mycket, gjorde lite småbus och så där, berättar Fredrik som senare, under högstadiet, ägnade en stor del av fritiden till att spela innebandy.

ATT TECKNA ETT INTRESSE

Redan under dessa tidiga Fredrik-år var dosen Vargträskvistelse stor.

– Vi var där oerhört ofta och mycket under somrarna, fiskade, trimmade upp pappas redan söndertrimmade Sachsmoped och hade oss, säger Fredrik som förutom med brorsan Joakim då i byn mest umgicks med kusinerna Andreas och Carola Blomqvist.

– Vi hjälpte också till hos mormor och morfar med en del göromål kring jordbruket, bland annat var vi ofta där under sportloven och hjälpte till att transportera hem hö över isen från holmen till ladugården, det var spännande.

Ett stort intresse för Fredrik i unga år var att teckna.

– Det intresserar mig i dag också, men nu är jag passiv, då var jag aktiv, skrattar Fredrik som har kvar mängder av egenproducerade teckningar – mest blyerts – i barndomshemmet i Lycksele vilka han ibland kikar igenom vid besök hos pappa Stig och mamma Eva.

– Jag har alltid gillat och haft en fallenhet att jobba med händerna, då tecknade jag, nu är jag tandläkare.

FAMILJEN ETABLERAD I UMEÅ

Det blir även nu i vuxen ålder en hel del tid i Vargträsk för Fredrik.

Detta då främst för att jaga med en självklarhet i höstens älgjakt.

– Det är en stående vecka under höstarna, menar Fredrik som dock ännu hellre jagar småvilt.

Vi pratar bland annat om räv och mård.

– Visst hoppas jag även få korn på en björn eller lo någon gång också, men det är inget jag jagar aktivt, säger Fredrik vars pappa Stig som bekant fällde en björn för några år sedan.

För Fredrik är det dock främst räven som finns i siktet.

– Mormor (Vargträskboende Elsy Edlund) brukar ringa när räven varit framme och då brukar jag åka upp någon kväll, det ger även en hel del socialt. Jakten överlag är också en ypperlig form av avkoppling för mig.

I dag bor Fredrik och hans egen familj i Umeå dit han flyttade för drygt tio år sedan.

– Året dessförinnan bodde Malin i Umeå och jag i Lycksele, det blev dock tufft varför jag också flyttade ner till kusten och samtidigt började studera, berättar Fredrik om Sorselebördiga hustrun Malin som han träffade redan under gymnasieåren.

UNDERSKÖTERSKA BLEV TANDLÄKARE

Efter att dessförinnan ha studerat omvårdnadsprogrammet på gymnasiet hade Fredrik jobbat flera år som undersköterska på Lycksele lasarett.

– Jag trivdes mycket bra med kombinationen att jobba med människor och det inom vården. Jag hade då vissa läkarfunderingar, men aldrig tandläkare.

1999 inledde han dock studier i Umeå – till tandläkare!?

– Det fanns inte direkt någon kultur i vår familj att man skulle läsa vidare, man brukade jobba och tjäna pengar, men jag ville gärna till Malin i Umeå även om just tandläkarprogrammet var något som bara dök upp i tankarna. Detta då lite med baktanken att komplettera betygen och kliva över till läkarprogrammet efter några år.

Fredrik inledde tandläkarstudierna, hade alltjämt vissa läkarfunderingar, men…

– Det blev bara mer och mer intressant, jag trivdes jättebra såväl med studierna som med kurskamraterna och sen rullade det bara på.

2004 var det klappat och klart – Fredrik var färdigutbildad utexaminerad tandläkare.

– Då var vi också etablerade som Umeåbor, vi bodde tidigare på Tomtebo och Berghem. men sedan 2006 är det Umedalen som gäller, här trivs vi jättebra.

SPECIALISTTJÄNST INOM KÄKKIRURGIN

Under sista studieåren hade tandläkareleven Fredrik mest intresserats av kirurgi och sjukhustandvård.

– Närmast tillhands efter examen var då en tjänst på sjukhustandvården i Lycksele så då jobbade jag där ett år och veckopendlade så att säga åt andra hållet, berättar Fredrik.

– Då hade vi börjat planera för barn och då fungerade inte längre pendlandet.

Därefter blev det en tjänst på Teg i Umeå, senare på Umedalen några stenkast från hemmet.

I detta tidevarv föddes först dottern Filippa 2005 och senare sonen Zakarias 2008.

Fredrik gästjobbade då också under en termin på käkkirurgin med att hjälpa studenter.

Nu, sedan i somras, har han en specialisttjänst inom samma käkkirurgi på Umeå Universitetssjukhus och där vet han att han kommer att vara stationerad i åtminstone fyra år.

HOPPAS DE YNGRE TAR VID

Gällande fritidsintressen har vi redan nämnt jakten som får rankas som nummer 1 efter att familjen och jobbet fått sitt.

– Men den här årstiden blir det också en hel del skidåkning och då främst telemark, jag ser också mycket sport på TV. Tecknandet är också ett fritidsintresse om än vilande just nu, berättar Fredrik som alltså har tillbringat mycket tid i Vargträsk och ämnar fortsätta göra så.

Vad tror du om framtiden för Vargträsk?

– Det är ingen lätt fråga att svara på, men min förhoppning är att det alltid ska kunna finnas någon eller några som är bofasta i Vargträsk och eftersom vi har många med stark anknytning till byn ska det väl inte vara omöjligt. Sen kommer det säkert alltid att vara ett ställa för många sommargäster, jag hoppas också att vi kan hålla uppe markerna så att det inte växer igen, säger Vargträskprofilen Fredrik Åkesson som alltså numera även är styrelseledamot i byns intresseförening.

– Jag hoppas att det finns energi och kraft från oss yngre att ta över och jobba vidare med allt det positiva som föreningen har byggt upp och alltjämt håller igång. Jag får förresten ofta hör goda Vargträskvitsord från bekanta i Lycksele vilka är imponerade över bland annat det rikliga antalet arrangemang.

 

FREDRIK ÅKESSON, VARGTRÄSKPROFIL

Ålder:            34 år.

Syssla:           Specialisttjänst inom käkkirurgin, Umeå Universitetssjukhus.

Bor:               Umedalen, stadsdel belägen halvmilen väster om Umeå centrum.

Familj:           Hustrun Malin och barnen Filippa, snart sex år, och Zakarias, två år.

Intressen:      Jakt, innebandy och skidåkning och då främst telemarksåkning.

Meny
Örträsk