Vivi Ädelgran


Under midsommarhelgen 1951 besökte Vivi Ädelgran byn Vargträsk för första gången.

– Jag minns att det var oerhört mycket mygg och att jag blev förvånad över att det inte fanns vägar, bara enkla kostigar, skrattar Vivi som sedan dess haft Vargträsk som en viktig destinationsort i sitt liv.

 

Vivi – född Björk – växte till en början upp i Lerbäcks socken, en och en halv mil utanför Hallsberg i Närke.

Detta som yngst av tio syskon.

– Det skiljde 20 år mellan mig och mitt äldsta syskon.

– Sen flyttade vi in till tätorten Hallsberg 1946, berättar Vivi som därefter började jobba på en skofabrik med att bland annat sy skosömmar.

– Jag jobbade där i en fem, sex år, berättar Vivi som senare, i Jämtland, jobbade i plantsättningen och städade på byggen.

MÅNGA ÅR I JÄMTLAND

Vargträskar´n Lambert Ädelgran hade via sin anställning för Statens Järnvägar flyttat söderut till ett väntande jobb i järnvägsknuten Hallsberg och…

– Vi träffades på en fest 1950.

Och på den vägen blev det…

Vivi Björk gifte sig med Lambert Ädelgran.

Eller som hon själv uttrycker det:

– Jag bytte vedslag!

1956 flyttade Lambert och Vivi och då födda dottern Laila till Sikås i Jämtland.

– Det var ett stort steg, jag visste inte ett dugg om Jämtland mer än att det var kallt och mycket snö.

Sikås skiftades senare till Krokom, också det i den jämtländska republiken och då hade familjen också utökats med sonen Torgny.

TRAKTOR SISTA BITEN

Under alla dessa jämtländska år var det Vargträskvistelse som sommartid gällde för Ädelgrans.

– Jag fick hjälpa till med höskörden, det var mycket som skulle räfsas. Vi var även till Vargträsk en hel del på vintrarna, fiskade och körde skoter, berättar Vivi vars familj flyttade till Umeå 1976 och då fick närmare till byn där hon sedan länge tillbringar hela somrarna medan det alltjämt är Umeå och då stadsdelen Kronoparken som är hemvist under vinterhalvåren.

– När vi kom till Umeå jobbade jag först på KF:s lagercentral, senare länge på matbespisningen på Grisbackaskolan.

Det var alltså 1951 hon för första gången kom till Vargträsk.

– Det var ett stort och rätt krångligt äventyr, vi åkte tåg till Vännäs från Hallsberg, vidare med buss till Örträsk, sista biten kom Hjalmar (svärfar) och hämtade oss med traktorn, det fanns ju inte mycket till vägar, skrattar hon åt strapatsen.

HELA SLÄKTEN TRIVS

– Jag fick i Vargträsk snabbt också bekanta mig med bärplockning och fiske som det inte var mycket av nere i Närke, säger Vivi som inte plockar bär längre, men väl fiskar lite då och då.

– Mest gädda och abborre i sjön.

Vivis bästa fiskeminne skrevs för fem år sedan då hon fick upp en storgädda vägandes åtta tunga kilo nere vid strucka vid sjöns utlopp.

– Den var otäckt stor, som en haj. Jag fick den på en wobbler och behövde hjälp för att få upp den.

Det bästa med att vara i Vargträsk hittar Vivi i lugnet.

– Det är så fantastiskt tyst och skönt här, dessutom bra grannar i byn dom som är kvar. Jag kan inte säga att jag saknar något, säger Vivi som också gläds över att såväl dottern Laila, de två barnbarnen Madeleine och Jessica med respektive och barnbarnsbarnen alla också har hittat sitt smultronställe i Vargträsk.

– Det blir ju lite ståhej ibland, men det är bara roligt och självklart positivt att alla trivs här.

VÄVER MYCKET OCH GÄRNA

Ett av Vivis allra största fritidsintressen återfinns i vävstugan.

– Det var en gammal granntant som mer eller mindre tvingade mig att börja väva och sen har jag fortsatt. Vi är sju stycken tanter som väver, pratar och dricker kaffe på Hemgården i Umeå två dagar i veckan, det är skoj och värdefullt, tycker Vivi som väver lite av varje om vi uttrycker det så.

Mattor, dukar, handdukar, gardiner…

Radioapparaten och TV:n används också en hel del av Vivi.

– Alf Stavlunds berättelser i Radio Västerbotten är bland det bästa, tycker Vivi som på frågan om sommarens allsångsdebatt – Liseberg eller Skansen? – snabbt svarar:

– Jag tycker bäst om Lotta på Liseberg, på Skansen är det ju inte längre allsång.

TOG HELA POTTEN

Bingo är ett annat intresse som lockar Vivi.

– Jag spelar någon gång i veckan, ofta uppe på Backen i Umeå. Bästa minnet är när jag vann potten på Äpplet i Umeå, 10.000 kronor, men det har jag nog spelat bort sedan dess, skrattar Närkingskan som varje sommar åker en sväng till ursprungstrakterna.

– Det är bara jag och systern Clary kvar av alla tio syskon, hon bor i Åsbro utanför Hallsberg och dit brukar det bli en tur samtidigt som hon och hennes Janne också brukar vara upp till mig i Vargträsk varje sommar, berättar Vivi som också kan blicka tillbaka på antal utlandsresor till bland annat Spanien, Cypern och Egypten.

– Första gången jag var utomlands för 40-talet år sedan var nog den bästa, då bar det iväg till Gran Canaria med Lambert samt John och Gerd (svåger och svägerska) och ytterligare några kompisar, detta i samband med att John fyllde 50 år, det var härligt, avrundar Vargträskprofilen Vivi Ädelgran.

 

VIVI ÄDELGRAN, VARGTRÄSKPROFIL

Ålder:        78 år.

Syssla:      Pensionär.

Bor:          I Umeå under vintrarna och Vargträsk sommartid.

Familj:      Dottern Laila, två barnbarn och fem barnbarnsbarn.

Intressen:  Väver gärna och mycket samt spelar bingo.

 

Meny
Örträsk