[accordion]
[pane title=”Naturbilder från Örträsk”]
Nedanstående bilder har tagits av Ivar Söderlind
Nedanstående bilder har tagits av Åke Runnman
[/pane]
[pane title=”Örträsk första taxi”]
Bilden ägs av Frenne Jonsson och det är även från honom som uppgifterna kommit.
Om någon kan identifiera personerna i baksätet var då vänlig kontakta via mail eller 070-282 00 02.
I framsätet till höger sitter Nils Olsson och där bredvid Artur Jonsson. Kvinnan mellan Nils och Artur är Elsa Jakobsson, och de andra två damerna är, i mitten, Göta Rolandsson och till höger i baksätet, Inga Rolandsson. Damerna är alla tre döttrar till Roland Olsson. Nils Olsson, i framsätet, och Roland Olsson var bröder. Elsa, Göta och Inga hette som barn Olsson men tog sig senare namnet Rolandsson efter pappan. Bilen står framför Pell-Pers hus, nuvarande Margareta Perssons, som ligger Utifälla.
Enligt uppgift beställdes bilen 1911 av Arthur Jonsson och levererades 1913 i en låda till hamnen i Nordmaling. Bilen var inte helt monterad och instruktionerna var på engelska vilket orsakade en del problem innan någon språkkunnig kunde översätta.
Bilen kördes från Nordmaling till Örträsk av Artur-Jons och det blev problem redan vid starten eftersom det satt en bränslekran under tanken som inte upptäcktes omedelbart.
Denna femsitsiga T-Ford var i bruk fram till 1928 och användes av Artur Jonsson som taxibil innan han då köpte en mörkblå 8-sitsig Dodge. T-Forden såldes senare till Lycksele. (Känner någon till om denna bils fortsatta öden? Förmodligen hade den registreringsnummer AC 83.)
Under tiden man väntade på bilen så ansöktes hos regeringen om att erhålla en rikstelefon. Detta godkändes redan 1911 och den andra privata telefonen fanns nu i ”Södra Örträsk”, som var telefonnamnet. Den första privata telefonen i Örträsk fick fjärdingsmannen Johan Efraim Königsson 1905. År 1895 kom den allra första telefonlinjen till Örträsk. Det var bolagstelefonen, en telefonledning från Norrbyskär till Örträsk, som då stod klar. Mo & Domsjö fick då en direktförbindelse till Norrbyskär där bolagets stora sågverk anlagts.
Från Gunilla Larsson, född Rolandsson, kommer nya uppgifter enligt nedan:
Angående den gamla bilden med bilen i Örträsk. Jag har ett foto av samma tillfälle där min pappa, Klas Rolandsson, har skrivit om vilka som är med och även om det mesta stämmer med hemsidan så är det inte helt enligt hans beskrivning. Göta och Elsa var hans systrar och Nils Olsson var hans farbror. Alvar Svensson, som han nämner, gifte sig senare med pappas yngsta syster, Brita. Inga var ju också en av systrarna men enligt pappa inte med på bilfärden.
Pappas text:
Bilfärd 1916 Örträsk – Vänjaurbäck – Örträsk.
I bilen från vänster:
Göta Rolandsson (f. 1902-05-29, d. 1981-02-27)
Emmy Karlsson (faster till Alvar Svensson)
Nils Olsson (farbror Nick)
Elsa Rolandsson (gift Jacobsson f. 1900-12-18)
Artur Jonsson (chaufför o bilägare)
Farbror Nick bjöd på resan. Fotograf Klara Persson, Örträsk
[/pane]
[pane title=”Bilder från grillfest och hembygdsdag 2004″]
[/pane]
[pane title=”Bilder från Örträsksjön runt 2004″]
[/pane]
[pane title=”Bilder från flottningen”]
[/pane]
[pane title=”Några bilder från Gotthards biograf”]
Bilder från projektorrummet
[/pane]
[pane title=”Panorama över Örträsk”]
[/pane]
[pane title=”Örträskrosen” start=open]
Rosa Örträsk. Rosen fick, enligt uppgift, inte enligt bestämmelserna ha ett latiniserat namn eller namn efter Örtelius (efternamn). Rosen har under flera år testats i Tyskland för att utröna om det är en egen art och är nu patenterad under det latinska namnet Rosa Örträsk. De allmänt använda svenska namnen är Örteliusrosen eller Örträskrosen.
Blomningstiden är lång, de första blommorna dyker upp omkring midsommar och de sista finns kvar när frosten sätter in. Blommorna ersätts av vackra stora orangefärgade runda nypon. Buskarna ståtar under hösten med enstaka vackra blommor tillsammans med en mängd röda nypon, där man även kan se rosenknoppar.
Den släpptes 1999 men är egentligen en gammal ros som under 100 år vandrat mellan gårdarna i byn Örträsk i sydligaste Lappland.
Foto: Åke Runnman
Rosexperten Lars-Åke Gustavsson har omarbetat sina praktverk ” Rosor för nordiska trädgårdar” ( Natur&Kultur) och efter egna DNA-analyser på de rosämnen från Örträsk-rosen som han tog med sig från Örträsk när han var här sommaren 2006 har han nu med rosen i den del som handlar om buskrosor. Ett bevis på att rosen är speciell. L-Å Gustavsson har koppling till Alnarp i Skåne och speciellt intresserad av gamla rossorter. Rosen finns beskriven i hans bok del 1 och det finns även en tredje del som handlar om skötsel och användning.
[/pane]
[/accordion]
Karta över de kända fornlämningar som finns i närheten av Örträsk.