Bilderna och texterna har skickats in av Martin Axelsson
Olika vyer över Långsele by.
Olika vyer över Långsele by.
Olika vyer över Långsele by.
Minnessten efter första bebyggaren restes av byborna i samband med att byn fyllde 220 år.
När nybyggaren Håkan Eriksson 1741 kom till Långsele, byggdes detta hus. Det var då något längre, men vid flyttning av huset på 1900-talet närmare Öreälven kapades det av något.
Fram till 1950-talet fick Långseleborna använda sig av båt eller färja för att ta sig över Öreälven och fortsätta gamla Långselevägen mot Örträsk. På 1800-talet använde man sig av timmerflotte som paddlades över älven.
Sista färjan byggdes av Nestor Jonsson i mitten av 1940-talet. Färjan hade ett mått av 9 x 6 meter och ett djup på 60 cm. Färjan drogs med vajer. En spelanordning gjorde att man med egen kraft kunde dra färjan tillbaka från motsatta landet. Kostnad: 3 655 kronor. Byborna har bevarat den sista färjan och ställt upp den intill färjestället.
En stor skara hemvändare från olika delar av Sverige kom till Hemvändarfesten 1980 i Långsele.
Vy över Provåkersberg i Långsele
Svenska kyrkans ungdoms förening i början av 1900-talet hade samlat byborna till samkväm i Avabacken, Långsele 1911.
Svenska kyrkans ungdoms förening i början av 1900-talet hade samlat byborna till samkväm i Avabacken, Långsele 1911.
Skangselforsen i vårflodens tid
Skangselforsen i vårflodens tid
Avan, en vacker vik av Öreälven mitt för Långsele by.
Äldsta kvarvarande bostadshuset i Långsele, finns på Provåkersberg. Huset stod i slutet av 1700-talet i Långsele by, men flyttades omkring 1800 upp på Provåkersberg. 1806 var huset inflyttningsklart. Huset var bara en våning med bostad på ena sidan och ladugård på andra delen av huset fram till mitten av 1800-talet. I slutet av 1800-talet byggdes huset på med en våning. Huset helrenoverades omkring 1930.
Det var Håkan Erikssons son, Israel, som bodde i huset i Långsele. 1788 gjorde Israel inbrott i Lycksele kyrka och stal kyrksilvret med mera. Bland annat omyndiga barns pengar som förvarades i kyrkan. Han greps några dagar senare eftersom han hade glömt kniven i kyrkan och hade sitt namn på knivskaftet. Han dömdes och fängslades på Sveaborgs fästning.