Mer vårkänslor

Trots avsaknad av varma vindar fortskrider våren i Örträsk. Den 12 maj har vitsipporna börjat slå ut på vissa ställen.

Foto: Ivar Söderlind

VITSIPPA

Beskrivning. Vitsippa är en flerårig ört som har en lång krypande jordstam, vilket gör att den breder ut sig och bildar stora bestånd där den trivs. De tre stjälkbladen (svepebladen) är skaftade och flikiga och den vita blomman sitter oftast ensam i stjälkens topp. Blommorna är öppna på dagen, på kvällen sluter de sig och böjer sig ner mot marken. Hyllebladen kan vara mellan sex och nio stycken. När blomningen går mot sitt slut brukar blomman bli lätt rödfärgad och även nyutslagna vitsippor kan ibland skifta i rött. Efter blomningen utvecklas ett ensamt, långskaftat, trefingrat blad från jordstammen. Frukten är en gleshårig, elliptisk nöt. Vitsippa blommar i april-maj och frukterna är mogna redan i början av juli, efter fruktsättningen vissnar hela örten bort. Arten är mångformig och såväl hyllebladens antal som blomfärgen kan variera. Vanligen är blomman vit, ibland även mer eller mindre rödfärgad, sällsynt förekommer också blåblommiga exemplar.

Utbredning. Vitsippan är vanlig och förekommer i stora mängder. Mot norr sträcker sig dess utbredningsområde ända upp till Lappland. Den växer på något skuggig och fuktig mark i skogar, lundar och hagar. Dess blomning är på många platser en pampig del av vårlandskapet.

Första fynduppgift publicerades i Rudbecks Catalogus plantarum från 1658, men arten är känd sedan medeltiden (Nordstedt 1920).

Användning. Vitsippa odlas ofta och det finns många olika former och namnsorter med blommor i rosa, rött eller blått, med fyllda blommor etc. Den stora formrikedomen har också gjort den till ett samlarobjekt. Förr upptogs den i farmakopén som Herba Ranunculi albi.

Etymologi. Artnamnet nemorosa kommer av grekiskans nemos (lund) och syftar på att arten växer i lundar. Vitsippa har givit namn åt vitsippsranunkel (Ranunculus platanifolius), som är en högväxt vitblommig art ur släktet smörblommor (Ranunculus).

Källa. http://linnaeus.nrm.se/flora/di/ranuncula/anemo/anemnem.html

Meny
Örträsk