Rovdjursträff på Pärlan

Träff på Pärlan i Örträsk om de stora rovdjuren i Sverige

Onsdagskväll den 1 februari ledde Rune G Åkerlund, ordförande i Svenska Turistföreningens Södra Lapplandskrets, en intressant träff (ca 2 timmar) under rubriken ”Behöver vi vara rädda för de stora rovdjuren? Fakta, myter och åsikter”.  Under januari månad har Rune Åkerlund och hans medhjälpare haft träffar med samma tema i fem andra byar inom Lycksele kommun.  Vid träffen i Örträsk hade drygt 20 personer samlats på restaurang Pärlan. De bjöds på intressant information, ställde frågor, gjorde inlägg och fick gott fika. Arrangörer var Svenska Turistföreningen i samarbete med Studiefrämjandet och Naturskyddsföreningen i Lycksele.  Träffen kom igång en timme försenat sedan de föredragande under bilresan från Lycksele krockat med en älgko nära Knaften och fått fronten och framrutan på sin bil ramponerad (lyckligtvis inga personskador) . 

Inledningsvis underhöll de duktiga musikanterna Ulla-Britt Renman på fiol och Martin Alperud på dragspel. De spelade bland annat en del musikstycken av låtskrivare från trakten.

 

Rovdjurens påverkar den ekologiska balansen

Torgny Forsgren från Naturskyddsföreningen i Lycksele betonade att rovdjuren ingår i den biologiska mångfalden och i högsta grad påverkar den ekologiska balansen i naturen. En balans mellan rovdjur och växtätare är nödvändig för att växtsamhällenas struktur skall kunna bevaras. Det är därför rovdjuren är skyddade och till stor del fridlysta.

 

De fyra rovdjuren

Med rovdjur menar man djur som jagar andra djur och lever på dessa. Ordet rovdjur betyder köttätare. I Sverige brukar man, förutom det farligaste rovdjuret människan, framhålla fyra rovdjur: järv, lodjur varg och björn. Vid träffen i Örträsk berörde Rune Åkerlund bland annat rovdjurens utbredning, förekomst, hur vanligt det är att de angriper människor osv.

Idag finns ca 3 200 björnar i Sverige, minst 210 vargar, 1500-2000 lodjur och cirka 700 järvar. Björn finns från norra Svealand och norrut, varg är vanligast i Mellansverige med tätast koncentration i Värmland, Dalarna, Örebro och Gävleborgs län. Lodjur finns från södra Svealand och norrut och järven lever utmed hela fjällkedjan med störst utbredning i Norrbotten. Referensvärdet för björn är 1800 djur, dvs. det minsta antal djur som på lång sikt garanterar djurens överlevnad i Sverige. Provisoriskt referensvärde för varg är 450 djur (ännu inte definitivt fastställt), referensvärdet för lodjur är 1200 djur och referensvärdet för järv 850 djur. Vi noterar att referensvärdet för varg och lodjur är lägre än det antal djur som nu finns i Sverige.

 

Många är rädda för rovdjuren

Rune Åkerlund berättade att undersökningar visat att nästan hälften av befolkningen i Sverige känner oro och rädsla för stora rovdjur. Man är rädd och känner obehag för att vistas i marker där rovdjuren finns. Han menar att denna rädsla måste tas på största allvar. Det är en viktig uppgift att sprida kunskap och bemöta myter och åsikter inom detta område. Man skall självklart ha respekt för rovdjuren men också bli medveten om att det är mycket ovanligt att de angriper människor och att rovdjur dödar människor är ytterst sällsynt. Oftast är rovdjur skygga för människor och drar sig undan. Någon gång kan rovdjur vara nyfikna men väldigt sällan aggressiva.

Enligt en ny studie är 44 procent av svenskar i åldern 16-65 år mest rädda för att möta en björn i skogen. Motsvarande siffra för varg är 25 procent medan den upplevda rädslan för lodjur och järv knappt är mätbar. I rovdjurslänen är naturligt nog människor mer rädda för de stora rovdjuren än riksgenomsnittet. En undersökning visar att i Västerbotten län är 60 procent rädda för att möta en björn i skogen och 19 procent rädda för att möta varg

 

Sällsynt att rovdjur attackerar människor

Sedan 1995 känner man till 22 fall där björnar attackerat och skadat människor varav två fall där jägare dödats (i Norrbotten 2004 och Jämtland 2007). Innan dess hade ingen människa i Sverige dödats av björn sedan 1902. Dessa attacker har inträffat då jägares hundar retat upp björnen, människan kommit för nära björnens ide, jägaren skadeskjutit björnen eller att människan kommit för nära björnens ungar.

Att vargar angripit människor är mycket ovanligt i Sverige. Några fall (inga med dödlig utgång) finns rapporterade sedan 1821. I de allra flesta andra länder är det lika ovanligt som i Sverige och i de länder där det faktiskt förekommit attacker är det oftast fråga om rabiessmittade vargar.

Att järv attackerar människor är lika ovanligt. Det har hänt vid enstaka tillfällen i Sverige att järvar angripit forskare som hanterat deras ungar.

När det gäller lodjur slutligen finns mellan 1996 och 2006 tre dokumenterade fall att de angripit människor.

Rune Åkerlund betonade att dessa siffror bör sättas i relation till andra risker i samhället,  t ex de 6000 registrerade fall varje år (16 fall per dag) där människor i Sverige blir hundbitna.

Den lärorika träffen i Örträsk avslutades med att kortfilmen Björnens rätta ansikte” visades. Filmen gav en illustrativ bild av björnars liv och beteende och då speciellt i kontakter med människor.
Ivar Söderlind

Meny
Örträsk