Träd och trähus – i kulturarv och klimat

Klicka på bilderna så blir de större

Träd och trähus - i kulturarv och klimatI morgon, den 18 juni klockan 11.00, invigs en ny utställning på Skogsmuseet i Lycksele. Inriktningen är hur vi hanterar våra gamla träbyggnader och hur mycket effekt dessa har på miljön. Bland annat finns en stor bild över härbret nere på hembygdsgården i Örträsk, där man har räknat ut att detta hus binder 8 ton koldioxid som annars hade släppts ut i atmosfären. Man kan också beskåda de borrprover som togs i samband med dateringen av härbret. En av faktorerna som gjorde att dateringen var möjlig var att det 1601 var ett stort vulkanutbrott i Peru som spred oerhörda mängder stoft i atmosfären, vilket resulterade i att solen inte kunde tränga igenom diset och värma marken, inte ens så långt bort som här hos oss. De träd som användes vid byggandet av härbret avverkades 1682 och en del av träden började gro redan vid 1400-talets mitt.

En tävling kommer också att pågå under tiden utställningen pågår, 15 juni – 28 september, där man kan visa upp sin favorit av trähus i inlandet eller någon detalj i eller från ett trähus. Se bild

 

 

 

 

 

Mer information kring byggnadsvård och tips vid renovering finns på http://www.hallahus.se/. Klicka på Hantverksblad och ta del av erfarenheter och tips.

Text och foto: Åke Runnman

Meny
Örträsk