Leva i Örträsk

Lycksele kommun består av många små och större byar som alla ligger inbäddade i vacker natur. Lyckseles byar är starka och betyder mycket för både näringen och kommunen. Daniel Dahlberg, 28, och Katharina Baur, 29, kommer från olika delar av Europa men slog sig ner i byn Örträsk.

– Vi älskar naturen här, säger paret.

Daniel från Jakobstadstrakten i finska Österbotten och Katharina från södra Tyskland träffades som studenter på Umeå universitet. I dag jobbar båda som systemutvecklare och när det blev dags att leta hus ansåg båda att huspriserna var för höga i Umeå. Efter flera år som västerbottningar visste de att inlandet också var trevligt och hittade drömhuset i Örträsk. Efter en budgivning var huset deras.

– Vi tycker det är så otroligt fint här och vi bor gärna längre bort från folk, säger Daniel och skrattar.

– Det finns ju mycket här för att vara en så pass liten by, vi har en affär, ett gym i gamla skolan, man kan spela minigolf och gemenskapen är fin. Det var något som övertygade oss, säger Katharina.

Den första september 2022 flyttade paret in och tack vare sina yrken kan båda jobba hemifrån, de sitter i samma rum som de gjort om till kontor. Ett hemmagjort långbord har blivit till skrivbord och kontorstrivseln är hög!

– Vi tycker om att laga, renovera och greja på, här kan vi sitta bredvid varandra eller mittemot och när arbetsdagen är slut stänger vi dörren till kontoret och går ”hem”, säger Katharina.

Från deras tvåvåningshus med källare syns en liten bit av sjön – och som man ser på bilden inledde de våren med en rivstart: att dränera om huset. I sommar planerar paret att börja odla lite grönsaker, vandra, tälta, laga god mat, plocka bär och svamp.

– Vi har båda motorcykel så det är lätt att ta oss till olika ställen häromkring, det ska bli underbart att upptäcka omgivningarna. Och till vintern måste vi nog skaffa oss en snöskoter, konstaterar Daniel.

/Gunilla Sjögren, kommunikatör

#levailycksele
#naturligtfrångrunden

Skriv en kommentar