Midsommar i Örträsk

DANSTRILOGI I ÖRTRÄSK
Som traditionen bjöd så firades midsommaren in i Örträsk med dans tre dagar i följd. Midsommaraftonens dans kring stången, midsommardagens röjarfest och söndagens mogendans lockade som vanligt mycket folk till det natursköna Örträsk.

Tyvärr var väl inte vädergudarna på sitt bästa humör med hagel- och regnskurar på midsommaraftonen vilket krävde en midsommarstång och tillhörande dans inne på logen. Sedan blev vädret bättre så innan dagens slut fanns den vanliga stången på plats utanför ErikLars-gården.

Ett sextiotal besökare deltog i dansen och i det efterföljande fikaminglet där serveringspersonalen stortrivdes i det nyrenoverade köket och serverade go-fika tillsammans med varmkorv och våfflor.

Trots det dåliga vädret var besökarna på gott humör och trivdes med arrangemanget och pratstunderna blev många under de timmar firandet pågick.

Midsommardagen började med iskallt regn och lika kyliga vindar men allt eftersom lättade regnandet och folket började strömma till ner mot hembygdsområdet.

En strid ström av bilar, med och utan husvagnar, bussar från omkringliggande platser, cyklister och framförallt gående fyllde vägen och så småningom även festområdet där det serverades grillbuffé och där man även kunde svalka sig med olika drycker under dansandet. Närmare 900 personer hade i år sökt sig till Örträsk, förhoppningarna var stora att fjolårets rekord på närmare 1000 personer skulle få stryka på foten men förmodligen gjorde vädret sitt till.

–     – Tänk att så många kom trots det dåliga vädret, sade Anna Börjesson, ordförande i Örträskbygdens Intresse- och Hembygdsförening som stod för arrangemanget.
– Ett stort tack till alla som kom och visade att vi har ett vinnande koncept.

Partyorkestern RiffRaffRuff spelade från utescenen och dansorkestern Stage stod för musiken inne i logen där det svängdes runt under hela kvällen. Inne i Dalgården fanns möjlighet att sitta ner och ta det lite lugnt mellan danserna och även få sig en kopp kaffe med tilltugg medan andningen återtog sin normala rytm.

Inte förrän långt in på småtimmarna lugnade det ner sig och lugnet åter lägrade sig över byn som redan ser fram mot nästa år då besöksantalet förhoppningsvis slår nytt rekord.

På söndagskvällen avslutades sedan danstrilogin med en mogendans på logen där duon Ola & Jag spelade för nästan 90 danslystna. Under trilogin kunde man notera att åldern ökade på besökarna från de allra yngsta på midsommarafton till ungdomar på midsommardagen och på söndagskvällen var största delen medelålders.

På söndagsdansen så var det inte många som vilade sig under danserna utan de flesta var uppe på dansgolvet och snurrade runt, sakta eller snabbt helt beroende på hur orkestern satte tempot, och vattendunken vid entrén fick många besökare då vädret visade sig från en mycket bättre sida denna kväll och värmen inne i logen steg allt eftersom kvällen led.

Oavsett vilken dag man gjorde sitt besök så har alla varit nöjda med arrangemangen och från byns sida ser vi fram mot många fler lika trevliga midsommarhelger.

Text: Åke Runnman

Midsommarafton

Midsommardagen

Foto: Elsebeth Wälivaara

Motionsdansen

Foto: Åke Runnman

Meny
Örträsk