Välbesökt Adventsfirande i Vargträsk

Klicka på bilderna så blir de större.
Foto: Gunnar Eriksson

Nästan på pricken 100 gäster kom på lördagen till den lilla byn Vargträsk i Örträsk socken i södra Lappland för att fira advent.

1130Jan Osten

– Fantastisk uppslutning, tyckte intresseföreningens ordförande Jan Östen Sölvebrand.

Den livaktiga föreningen Vargträsk Intresseförening i Lycksele kommun håller på många sätt och vis verksamheten levande i den lilla byn som hade sin blomstringstid för 50-talet år sedan.

Nu är det inte samma sak…

– Sett till att det numera enbart finns två fasta invånare här i byn och dessutom är över milen till närmaste grannby så händer det faktiskt oerhört mycket, kommenterade Vargträsk Intresseförenings ordförande Jan Östen Sölvebrand.

Lördagen i första adventshelgen är i Vargträsk sedan lång tid vikt för adventsfirande i Grillkåtan med servering av jultallrik och försäljning av julpynt och lotter på programmet.

– I fjol och även nu i år har vi legat på ungefär hundra sålda jultallrikar, något som för det första är oerhört trevligt och samtidigt även ekonomiskt viktigt för föreningen, sa Jan Östen som bland annat fick se Örträskbördiga bröderna Jonsson, Sven och Lars med respektive, komma på besök.

– Ingen av oss har någon direkt Vargträskkoppling, men kommer ofta på aktiviteter som anordnas här, det är alltid trevligt, tyckte Sven som bor i Umeå men har en stuga i grannbyn Vänjaurträsk några mil bort.

Efter helgens Adventsfirande lägrar sig lugnet över Vargträsk igen…

– Så kan man uttrycka det, nästa offentliga aktivitet här i byn är när vi på påsklördagen som vanligt arrangerar en pimpeltävling ingående i Årets Storfiskare, avslutar ordförande Jan Östen Sölvebrand.

1130Parkering

Många bilar med totalt hundratalet gäster letade sig på slingriga vintervägar fram till Grillkåtan i Vargträsk och årets Adventsfirande.

1130Jonssons

Bröderna Lars, till vänster, och Sven Jonsson (med hustrun Ragnborg respektive sambon Gertrud Zingmark) har sitt ursprung i Örträsk och gästar ofta Vargträsk när det anordnas aktiviteter av olika slag.