Anders Högberg, IFK Umeå, vann Öreälvsloppet

Anders Högberg vann Öreälvsloppet

 

av Lars Lindgren, Västerbottens-Kuriren

 

IFK Umeås Anders Högberg verkar ha hittat formen lagom till SM, som börjar på torsdag. Han vann i söndags Öreälvsloppet 35 km mellan Långsele och Örträsk.
– Ja, kanske formen nu äntligen är på väg, säger han. Till start kom även landslagsåkarna Robin Bryntesson, Sollefteå SK och Björn Lind, Hudiksvall IF (dubbel olympisk guldmedaljör i sprint 2006).

 

Seger i Skejt-Vasan

Efter den imponerande segern i Skejt-Vasan vann så Anders Högberg även det 41:a Öreälvsloppet.

– Det har ju varit lite upp och ner för mig i vinter så det är bara att hoppas på en bra avslutning, menade Anders vidare.

Litet startfält

Startfältet i Öreälvsloppet var minst sagt litet, totalt 42 åkare fullföljde (46 anmälda). De som åkte fyra kilometer från Vindelvägen var bara fyra stycken och på sträckan Godmyr-Örträsk (15 km) var det endast 22 åkare. På längsta distansen, 35 kilometer kom 16 åkare i mål, men Anders Högberg hade i alla fall fått med sig landslagsåkarna Björn Lind och Robin Bryntesson till starten i Långsele.

 

Vallningen avgörande

I de verkligt besvärliga förhållandena som rådde blev vallningen till stor del avgörande.
– Jag åkte på ruggade skidor. Jag ruggade och lade sedan i lite pulver och fick till det bra, berättade Högberg som vann tävlingen med en marginal på nästan sju minuter. Tvåa blev Peter Sjödin, som kommer från Norsjö men som tävlar för Skellefteå SK

– Inga stavfästen och inget fäste, sade Robin Bryntesson, när han kom i mål mer än 14 minuter efter Högberg.
Björn slet i surföret

– Jag hade inte mina tävlingsskidor hemma så jag tog ett par träningsskidor och lade på lite valla, sade Björn Lind, som verkligen slet i surföret på hopplösa skidor.
Inga funderingar på att bryta tävlingen?
– Nej, jag skulle ju ändå hit, menade Björn efter att ha kommit i mål mer än 20 minuter efter Anders Högberg.

Även Tobias Nilsson, IFK Umeå, etta bland dem som åkte 15 kilometer, hade ruggat skidor vilket verkade vara det bästa denna dag.

 

Kicki bäst bland damerna

Bäst av damerna på distansen 15 kilometer blev Kicki Fransson, tidigare Eskilsson, som numera tävlar för Järpens SK.
– Jag är hemma och hälsar på i Öreström under sportlovet och därför passade det bra med den här tävlingen. Men det kunde ha varit lite bättre förhållanden, tyckte Kicki.

Meny
Örträsk