Hembygdsfesten

Foto: Åke Runnman
Klicka på bilderna så blir de större

Trots ett ihållande regn under hela föreställningen genomfördes krönikespelet ”Där västeröver” på ett engagerat sätt av både skådespelare och publik i Örträsk.
Under Hembygdsfesten i Örträsk, en jubileumsfest med anledning av Örträsk Hembygdsförenings 65-årsjubileum, uppfördes ett krönikespel ”Där västeröver” som försöker återge den förste nybyggarens ankomst till Lycksele lappmark, Johan Philipsson Hilduinen, som i mitten på 1600-talet bosatte sig på den plats där nu hembygdsgården i Örträsk ligger. Förutom krönikespelet, som avslutade dagen, hölls enligt traditionen en friluftsgudstjänst av Gustav Larsson, musik av familjen Berggren och Siv Burman, återblick av hembygdsföreningens 65 år, Dan Andersson-visor framförda av Eva Lycksell och korandet av Erik Olov Öhrman som ”Årets Örträskare”. Under dagen serverades även hemkokt palt och hembakt fikabröd.

Inlevelsen hos de agerande var stor och improvisationerna lockade till skratt hos den stora publiken, som trots det kraftiga regnet förblev på sina platser tills föreställningen genomförts. Uppskattningsvis besöktes Hembygdsfesten av omkring 700 personer, varav de flesta besökte framförandet av krönikespelet på sluttningen ner mot Örträsket som med skogen i bakgrunden utgjorde en perfekt kuliss till denna föreställning.

Krönikespelet “Där västeröver” uppfördes första gången 1957. Sigvard Karlsson, rektor i Örträsk skrev manus och stod för dramatisering. Oscar Lundgren, kyrkoherde i Örträsk, bearbetade det forskningsmaterial som då fanns tillgängligt. Avsikten var att spelet skulle uppföras vart femte år. 1986 uppfördes det senast. Det manus som ligger till grund för nypremiären 2007 är omarbetat i vissa delar men följer i stort sett originalmanuset.

Meny
Örträsk