Örträskrosen


Örträskrosen är en kraftigt växande buskros med tydliga vresrosdrag. Växtsättet är kraftigt, tätt och brett med upprätta eller svagt bågböjda grenar. Den blir 2-2,5 meter hög och lika bred. Den skjuter rikligt med rotskott. Tätt taggig, med både borst-, nål- och raka taggar. Bladen liknar vresrosens, men är ljusare gröna, tunnare och inte lika läderartade. Blommorna är medelstora, fyllda och skålformade. Färgen är rosa till mörkt rosa och bleknar något. De sitter ensamma eller i fåblommiga klasar. Doften är medelstark och frisk. Blomningen inleds efter midsommar, och efter huvudfloret fortsätter busken att blomma med enstaka blommor ända fram till frosten. Den får talrika nypon, stora och klotrunda eller plattrunda, och är enligt uppgift utmärkta till nyponsoppa.

 

Örträskrosen
Örträskrosen

En frisk, härdig, anspråkslös och lättodlad ros, som dessutom är doftande och återblommande, lättförökad och har sitt ursprung i Lappland  – kan man hitta en bättre landskapsros för Lappland än Örträskrosen?! Det är i alla fall vår kandidat – vad tycker du? Skicka oss ett mail och tyck till!

 

Observanta ögon hittade rosen

Örträskrosen växte ursprungligen i Viktor Örtelius trädgård i Örträsk. Han var en mångsidig man; skräddare, brevbärare, apoteksombud och trädgårdsälskare. Hans hus och trädgård finns inte kvar idag, utan jämnades med marken för ett vägbygge. Men innan dess hade bybon Irma Öhrmans observanta ögon hittat den speciella rosen, och räddat den till sin egen trädgård. Irma skötte om kyrkogårdsplanteringarna och ”De tröttas park” i Örträsk, och hon såg till att rosen spreds till andra trädgårdar i byn.

 

Örträskrosen
Örträskrosen

Tack vare henne blev Örträskrosen också föremål för undersökningar av SLU på

90-talet. Det kan tänkas att Örträskrosen är en korsning mellan en vresros och kanelrosen, Rosa majalis. Men vidare undersökningar av rosens ursprung kommer att genomföras.

Örträskrosen finns under namnet Rosa sp ’Örträsk’ och Rosa rugosa ’Örtelius’. Irma ansåg att rosen borde uppkallas efter Örtelius, så vi föredrar att använda det namnet.

Bilder finns hos www.rosalapponica.nu

Meny
Örträsk