Artikel i VK om Stefan Svensson – en av Årets Örträskare


Anna Björk och Stefan Svensson har nyligen blivit utsedda till Årets Örträskare.

”Det är jordbruksdelen som jag brinner för”

Västerbottens-Kuriren Publicerad idag kl. 20:00

PORTRÄTT.– Här är jag född och här vill jag dö. Det säger Stefan Svensson som är en av Årets Örträskare.

Hej Stefan. Du har, tillsammans med Anna Björk, blivit utsedd till Årets Örträskare. Hur känns det?
– Det känns fantastiskt roligt. Jag fick utmärkelsen av Örträskbygdens Intresse- och Hembygdsförening, där jag förut suttit i styrelsen i omkring tio år. Jag har varit den som delat ut priset i många år och det funkar så att man inte kan få priset medan man sitter i styrelsen. Jag avgick vid årsskiftet och hade inga planer på att få priset i år, så jag blev positivt överraskad.

Vad var motiveringen till utmärkelsen?
– Jag fick ett diplom med en utförlig motivering, men i stora drag fick jag utmärkelsen för att jag verkat för bygdens utveckling, arbetat med traditionella evenemang samt kommit nya initiativ för att göra bygden mer attraktiv.

Har du firat utmärkelsen på något särskilt sätt?
– Nej, det har jag inte gjort. Jag har inga planer på att fira i framtiden heller, det har jag inte riktigt tid med.

Du har bott i Örträsk hela livet. Hur har bygden förändrats sedan du växte upp?
– Utvecklingen har under en längre tid inte gått åt det positiva hållet, men nu ser jag en förändring. Det är mer inflyttning av yngre, vilket leder till att det blir det mer barn i byn.

Hur kommer det sig att du ställer upp så mycket för Örträskbygden?
– Anledningen är den enkla att det är min hemby. Här är jag född och här vill jag dö. Jag vill att alla andra ska få samma positiva upplevelse som jag har av byn.

Vad är det bästa med att bo i Örträsk?
– Att det finns ett fantastiskt driv och jävlar anamma. Det är många företagare som är beredda att ställa upp och hjälpa varandra för att tillsammans utvecklas och gå framåt.

Du är själv företagare. Vad kan du berätta om ditt arbete?
– Jag är i grunden en gammal bondpojk då mamma och pappa hade mjölkkor när jag var yngre. Jag och sambon ville återuppta jordbruksverksamheten så vi byggde om ladugården och skaffade får. Jag jobbar heltid med fåren sedan sju år tillbaka och har även en verkstad där jag skruvar i allt från möbler till stora skogsmaskiner. Det blir mest personbilar, skotrar och gräsklippare. Men det är jordbruksdelen som jag brinner för, det är det jag vill hålla på med.

Har du några fritidsintressen?
– Mitt jobb, gården och djuren, är mitt fritidsintresse. Det är det vi gör på kvällarna, håller på med fåren och de andra djuren. I höst kommer jag ha upp emot 160 tackor, då är det litegrann att stå i.

Vad ser du närmast fram emot?
– Vintern! Efter denna varma och torra sommar som har orsakat problem, inte minst för oss jordbrukare, längtar jag just nu mest till vintern då lugnet sänker sig en aning och temperaturen blir svalare. Vi har tack och lov fått ihop foder till alla djuren.

Berättat för: Jessica Edlund

HÄR ÄR STEFAN
Namn: Stefan Svensson
Ålder: 36
Uppvuxen: Örträsk
Bor: Västra Örträsk
Familj: Sambo och tre barn

Skriv en kommentar