Oktober 2017 Mats Gustafsson skickar över en bild på bebyggelsen inne i byn, tagit från Öhrmans möjligen på 20-30 talet

 

Hans Gustafsson skickar mail med följande information:
Den gamla Västerbottensgården brann upp för några är sedan. Nu bor Birgit och Tommy Lindberg i en nyare gård på tomten. Den äldsta gården som var mitt barndomshem i början på trettiotalet står på Näsberget och kallas O´l Larssons gård. Min farfar Gustaf  köpte detta hemman av MO & Domsjö år 1900. Där fanns även ett utedass där varje boende på  gården hade en egen plats.

Farfar anlitades för att stämma blod när så behövdes.
Vi pojkar, Gustafs barnbarn, drabbades av svullna handleder pg av överansträngning på vedbacken. När så hände gick vi till farfar som botade oss. Vi uppmanades att lägga den drabbade handleden på en dörrtröskel så farfar  med yxa kunde hugga på ömse sidor om handleden och mumla,—“ jag hugger bort värken från leden till veden”.

I slutet av sitt liv gjorde farfar en lyckad insats.
– En yngling från en grannby lät dra ut en tand som gick oväntat dåligt. Han kom till farfar med en blödning som inte visade tecken på att upphöra. Gustaf och Maria hjälptes åt att lugna ynglingen som var matt och skärrad. Därefter satte sig farfar intill soffan där pojken fått lägga sig. Farfar mumlade en obegriplig ramsa med snusdoft som gjorde att patienten slappnade av och somnade. Farmor la en filt över honom. Gustaf kokade kaffe på den öppna härden där elden sprakade och värmde. Farmor satte sig nära spisen och tände sin järnspis. Lugna snarkningar ökade trivseln i rummet.
Blödningen stoppade och när pojken vaknade så småningom kunde han dricka en kopp kaffe och cykla hem.

Hans


Comments

3 svar till ”Månadsbild för oktober 2017”

 1. Profilbild för Linda Öhrman
  Linda Öhrman

  Kan vara taget från Tjärdalskulln där majbrasan hölls i många år, dvs ovanför Hemgården och Roberts hus.

 2. Profilbild för Hans Gustafsson
  Hans Gustafsson

  Jag tror att i gården närmast sjön bor min farfar Gustaf och farmor Maria samt deras son Hjalmar. De äldre barnen är utflugna. Kornhässjan ägs av Svalberg. Gården intill kornhässjan bebos av Adrian Bergström med familj.
  Mina första två år bodde vår familj i gården som visar sin södra gavel och i vinkel med den andra gården.
  Hans Gustafsson

 3. Profilbild för Mats Gustafsson
  Mats Gustafsson

  Vårat hus finns med till höger på fotot mot berget, långt innan det byggdes om till kronjägarbostad. Och det närmre är väl det som var Idas cafe´en gång i tiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Meny
Örträsk