Vallhundsträning i Örträsk

Under två dagar kommer ett tiotal vallhundsägare från Working Kelpie Norr att träna sina hundar på Bränna gård. Dagens träning bestod av att i en inhägnad få hundarna att agera på rätt sätt och jag blir lika imponerad varje gång av att se hur förarna och hundarna agerar och reagerar med mycket små åtbörder. Bara att stå och titta på och försöka upptäcka förarnas tecken gör att, i alla fall jag, blir oerhört imponerad och att sedan också se med vilken glädje hundarna jobbar är fruktansvärt inspirerande. Morgondagens träning skulle ägnas åt att driva fåren ute på de öppna fälten och där har Bränna gårds Ingrid en liten fördel. Hon berättade att hon under vintern brukade ta ut några får och sin hund och ta en promenad över fälten och ut på sjön och låta hunden träna på det sättet. Ska bli kul att se hur det går i morgon.

Det är hundägare från alla fyra nordligaste länen som kommit samman för att träffas, lära sig och hundarna under god ledning av Catarina Ottosson och Håkan Hägglund. Catarina var på Bränna gård för några år sedan vid en skördemarknad och hade en fantastisk uppvisning med vallning ute på de öppna fälten.

En av deltagarna på denna träff är Malin Karlsson från Kalix som med hunden Floyd, fem år, visade hur man kunde göra. Hon berättade att de hemma i Kalix har fyra hundar som hjälper till vid mjölkningen av deras 190 mjölkkor. De har ingen mjölkrobot utan hundarna sköter framdrivningen av korna till mjölkmaskinerna.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Meny
Örträsk